Timpul pentru Mobila de lux
Bookmark this site! Bookmark Craciun Corin cabinet Oftalmologic
Dr. Corina Craciun Cabinet Oftalmologic

Informatii Cataracta

            Cataracta reprezinta o afectiune oftalmologica caracterizata prin opacifierea cristalinului. Cristalinul natural este transparent, orice opacitate congenitala sau dobandita, indiferent de efectul asupra acuitatii vizuale se numeste cataracta.

In functie de cauza, se clasifica astfel:

·         congenitala – poate aparea izolat, in cadrul unor sindroame genetice ( sd Down, Patau, Edward ), ca urmare a unor infectii prenatale ( rubeola, toxoplasmoza ), tulburari metabolice ( galactozemie )

·         dobandita - 

  •  legata de varsta
  • traumatica
  • complicata – consecinta unor afectiuni oculare – infectii intraoculare, glaucom, miopia forte
  • patologica – in cadrul unor afectiuni sistemice – diabet, hipoparatiroidism,
  • indusa de unele medicamente – corticosteroizi, clorpromazina, alopurinol
  • secundara – aparuta dupa operatia de cataracta – reprezinta opacifierea capsulei posterioare a cristalinului

In cele mai multe cazuri cataracta determina anumite tulburari vizuale, dintre care amintim: 
- vedere incetosata, greoaie, neclara;
- fotofobie (nu suporta lumina), fie cea naturala sau artificiala. Sofatul este de asemenea ingreunat datorita disconfortului vizual cauzat de lumina farurilor din trafic; 
- necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari;  - vedere dubla;
- dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, datorate tulburarilor vizuale.

In cazul copiilor, este important ca parintii sa urmareasca comportamentul vizual al micutilor, aspectul pupilei ( normal pupila este neagra. In caz de cataracta congenitala se observa o zona albicioasa sau pupila in totalitate alba ).

            Diagnosticul cataractei este unul relativ simplu, care nu necesita investigatii invazive ( traumatice ) pentru pacient.  Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical si examenul clinic. Cel din urma are scopul de a elimina alte patologii posibile, care ar putea cauza tulburarile vizuale .

            Tratamentul cataractei este unul singur : interventia chirurgicala. Exista pe piata numeroase produse ( picaturi miraculoase ) care " te vindeca de cataracta " . Cataracta nu poate fi vindecata prin administrarea de picaturi. Eventual poate fi incetinita evolutia.

Interventia chirurgicala consta in indepartarea cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu unul artificial transparent .  Datorita tehnologiei de varf care exista la ora actuala si in Romania si a medicilor bine instruiti, operatia de cataracta nu este foarte dificila pentru pacient. Poate dura intre 10 min si 30 min, anestezia poate fi locala ( se face o injectie langa ochi ) sau topica ( se administreaza niste picaturi cu anestezic ).

Programari - Contact
Telefon: 0733.128.778
E-mail: office@cmidrcraciuncorina.ro
Adresa: Str. Poiana Florilor Nr. 4, Sector 4
(vezi harta...)

Servicii Medicale
Cataracta
Glaucom